Home / Hronika / Bivši oficir JNA ubio oca dvoje djece: ‘Ubijte me injekcijom!’
57

Bivši oficir JNA ubio oca dvoje djece: ‘Ubijte me injekcijom!’

Vinko Petek (74) je 5. srpnja oko 19 sati na ulazu u neboder u riječkoj Ulici Rastočine 4 dočekao Vladimira Lakičevića (54) i u njega ispucao nekoliko metaka. U ponedjeljak je počelo suđenje…

U Rijeci je započelo suđenje Vinku Peteku (74) za ubojstvo Vladimira Lakičevića (54).

Supruga ubijenog: Počeo je pričati o ozvučenim golubovima

– Dugo godina bili smo relativno dobri susjedi, pristojno se pozdravljali i tu i tamo normalno porazgovarali dok nam njegove priče pred koju godinu nisu postale čudne i uznemiravajuće. Optuženi je počeo pričati o ozvučenim golubovima, o prislušnim uređajima kojima ga prate tajne službe te susjedima koji nam, kako je govorio, žele zlo i kojih bi se trebali kloniti. Sve to postajalo je jako uznemirujuće te ga je moj pokojni suprug lijepo zamolio da nas ostavi na miru. Tada je nastao nemir i konstantno vrijeđanje i provokacija s njegove strane te je prošle godine došlo i do fizičkog obračuna između mog supruga i Peteka, zbog čega su završili na Prekršajnom sudu. Tom prilikom, pri posjeti policije našem stanu izrazila sam zabrinutost za sigurnost djece i obitelji te rekla policiji da sam od susjeda čula da optuženi u svom stanu drži oružje, na što su mi oni odgovorili da nemaju takvih saznanja.  Od tada smo optuženog stalno izbjegavali, u hodniku, u liftu, nismo se javljali na njegove telefonske pozive, a kada bi njegova supruga kucala na vrata i u rane jutarnje sate zvala supruga da je spasi od zlostavljanja optuženog mi ne bi otvarali vrata i uputili bi je da se obrati policiji. Policija je zbog njihovih sukoba dolazila često, bili su upućeni u situaciju te stoga nismo osobno vršili nikakve prijave, a nismo ni bili svjesni koliko je on ustvari bolestan – svjedočila je Sanja Lakičević, supruga ubijenog Vladimira.

Ona se u međuvremenu, zbog straha za svoju sigurnost, a i nakon čitanja u medijima da bi ubojica mogao biti pušten uz jamčevinu, sa svojom djecom preselila iz zgrade u kojoj su svi živjeli. 

Susjedi su potvrdili da su imali problema s Petekom

Svjedočilo je još nekoliko susjeda od kojih su svi potvrdili kako su s Petekom posljednjih godina imali problema zbog mnogobrojnih golubova koje je hranio na svom balkonu, a koji su stvarali nehigijenske uvjete svojim izmetom posvud te zbog čestih prijetnji i uvreda koje im je upućivao.

Na njihove zamolbe da prestane hraniti golubove govorio im je da su to Glavaševi golubovi mira te da se svi vrate u Vukovar i Srbiju gdje će ih, on uostalom i sam poslati i svih ih se riješiti. Spominjali su i metu na roletama Petekova stana, koja je nastajala u fazama i na kojoj su pisali inicijali pokojnika i još jednog susjeda, te riječi – snajper, Drenova, Kozala.

No nitko nije ništa prijavljivao, jedni jer su ga se iznimno bojali, drugi jer su vjerovali da je policija upućena, a treći jer su se nadali da je to sve faza koja će proći i jer se, kako kažu, nikad nisu nadali da će sve završiti ubojstvom.

– Da nešto nije u redu primijetio sam 2015. godine kada je pokrenuta brakorazvodna parnica supružnika Petek, koji su moji dugogodišnji pacijenti. Tada mi se Vinkova supruga žalila na njegovo psihičko i fizičko zlostavljanje te sam u dva navrata sve prijavio policiji, a i napisao pismenu prijavu – izjavio je dugogodišnji liječnik opće prakse Petekovih.

Optuženi: Nisam kriv, to je bio jedini način da ga se riješim

Na suđenju su pregledane i snimke nadzornih kamera gdje se jasno vidi kako su se ubojica i preminuli fizički obračunali u liftu nakon čega Petek vadi pištolj i puca u Lukičevića.

Optuženi se pak izjasnio da se nikako ne osjeća krivim jer je pokojni “bio član građevinske mafije koja je dolazila iz Zagreba” kako bi ljudima oduzimala stanove u zgradi u kojoj su živjeli te da je to bio jedini način da ga se riješi.

Dijagnoza: Pati od sumanute psihotičnosti

Sudske vještakinje potvrdile su svoj nalaz te mišljenje kako se radi o psihički bolesnom čovjeku koji pati od sumanute psihotičnosti sa paranoidnim problemima i agresivnim tendencijama, koja se ne manifestira uvijek i konstantno te nije vidljiva pri površinskoj komunikaciji u kojoj se isti doima pristojno, uljudno i ljubazno već je potaknuta raznim okolnostima.

55

 

Dodale su da je kod istog u pitanju kronično stanje koje se ne može sasvim izliječiti, ali se uz konstantno uzimanje terapije može držati pod kontrolom.

Radi se o osobi s teškim duševnim smetnjama i simptomima sumanute psihotičnosti. Budući da bolesnik, nakon prve dijagnoze 1985. nije trajno i sustavno uzimao terapiju niti išao na kontrole, bolest se očigledno intenzivirala – zaključile su stalne sudske vještakinje.

Rekli mu da mora uzimati terapiju: ‘Bolje me odmah ubijte injekcijom’

Nakon što mu je predočeno da je očigledno da mora uzimati terapiju i da se mora liječiti te da doktori predlažu Popovaču ili Rab, optuženi je rekao da je onda bolje da ga odmah ubiju injekcijom jer je on normalan čovjek koji više fizički to ne može izdržati.

Podsjetimo, bivši oficir JNA optužen je da je u neubrojivom stanju s više hitaca iz pištolja nanio smrtonosne ozljede Vladimiru Lakičeviću, građevinskom poduzetniku, u ulaznom holu nebodera na Rastočinama, od kojih je isti preminuo na licu mjesta. Kobni susret dvojice navečer 5. srpnja 2016. godine najprije se dogodio u liftu zgrade u kojoj obojica stanuju.

56

Petek tvrdi da ga je Lakičević fizički napao, udario u glavu, dok tužiteljstvo tereti Peteka da je upravo on inicirao verbalni i fizički sukob s 20 godina mlađim muškarcem.

U trenucima što su uslijedili nesretni Lakičević je izašao iz lifta u prizemlju zgrade, a Petek zapucao iz pištolja prema Lakičeviću, ispalivši mu u tijelo i glavu više hitaca.

 

24sata.hr

About admin

Check Also

12

OVO JE KRAJ ČOVJEČANSTVA| U Britaniji stvorili monstrume: Pogledajte hibride životinja i ljudi nove rase koja će zavladati planetom…

Velika Britanija stvorila je monstruozna bića; hibride čovjeka i životinje. Sada na tržište do kraja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *